Nieuws

15 januari 2014

OPROEP: Uurtje wandelen op de zondagochtend

Vogeldorper Elise heeft de volgende oproep/uitnodiging:

Zin om te wandelen? Iedere zondag om 10:30 uur op het Vogelplein verzamelen. Een uurtje op de zondagmorgen wandelen met buurtgenoten. Eventueel met wat oefeningen.
Aanmelden hoeft niet; loop gewoon gezellig mee.

stapstap
7 december 2013

Zaterdag 21 december: Kerstfeest op het Vogelplein

flyer-web-kerstfeest-Vogeldorp9 november 2013

Expositie 'Gehoord in Noord'

gehoord in noord
Met historische foto’s, originele uniformen en unieke opnamen presenteert het Museum Amsterdam Noord vanaf 9 november de geschiedenis van twaalf lokale muziekverenigingen. Op 8 november van 17:00 tot 19:00 is de opening met een optreden van het Nieuwerdammer Shantykoor. Op vijf zondagen wordt de expositie ‘Gehoord in Noord’ opgeluisterd met een muzikale proeverij, met optredens van onder meer de Russische gitarist Maxim Lysov. De tentoonstelling in Museum de Noord is te zien tot en met 2 februari 2014.

Het initiatief voor de tentoonstelling ‘Gehoord in Noord’ is genomen door Marianne Wiesenekker. Zijzelf en veel van haar familieleden zijn verbonden met verschillende muziekverenigingen in Amsterdam-Noord. Wiesenekker en vormgever Lisa van Doorn hebben veel bijzonder materiaal verzameld en interviews gehouden met leden van twaalf verenigingen.De interviews zijn gebruikt voor het maken van teksten bij de expositie en het bijbehorende boekje.

In de tentoonstellingsruimte van Museum De Noord (Zamenhofstraat 28A) is de komende maanden veel te zien én te horen. De verenigingen hebben niet alleen veel historische foto’s beschikbaar gesteld, maar ook uniformen, vaandels en andere symbolen. Natuurlijk kunnen bezoekers ook genieten van geluidsopnamen van de deelnemende verenigingen. Kunstenares Bernadine Ensink exposeert de schilderijen die ze gemaakt heeft van orkestrepetities en er zijn ook filmopnamen van de repetities te zien.

Aansluitend op de expositie organiseert het museum op vijf zondagen een concert met proeverij, steeds om 15.00 uur. Op 10 november speelt de folkgroep Zoli Soos met Vinsky; op het menu staat Hongaarse goulash-soep. Op 24 november zingt het koor De IJgewijze Noot en het Overhoekskoor (koek en zopie). Op 15 november komt de Rus Maxim Lysov naar Noord met zijn 7-snarige gitaar (wodka). Op 12 januari spelen Marijke en Michiel Wiesenekker op verschillende snaarinstrumenten (nieuwjaarsreceptie). En op 26 januari sluit Amarilli's Sunshine blokfluit-ensemble de concertreeks af (verrassingsproeverij).

De toegangsprijs voor de concerten bedraagt voor volwassenen € 7,50; jongeren, stadspashouders en 65-plussers betalen € 5,50. Meedoen aan de proeverijen kost € 3,00 extra.

De verenigingen die hebben meegewerkt aan ‘Gehoord in Noord’ zijn: Mandoline-orkest Il Mandolino (1919), Harmoniecorps Tuindorp (1922), Marchingband ATM (1927), Symfonie-orkest Con Brio (1934), Accordeonvereniging Forzando (1938), Zangkoor Veni Vidi Vici (1957), Accordeonvereniging Deku (1984), Mandolineorkest Toccare (1984), Kamerorkest En Suite (1997), Buiksloterkoor (2005) en Nieuwendammer Shantykoor 2007. Ook de Muziekstraat en de Muziekschool Amsterdam Noord hebben hun bijdrage aan de tentoonstelling verleend.

 

19 september 2013

Voorkom vergiftiging door koolmonoxide

Laat je niet verrassen door de stille killer!

illustratie koolmonoxide
Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxide­vergiftiging of houden er ernstige gezondheids­klachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkom koolmonoxide­vergiftiging door op tijd de juiste maatregelen te nemen.

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Een grote hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot flauwvallen en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging?
1. Laat geisers, cv-ketels of gaskachels jaarlijks controleren door een erkend installateur.
2. Plaats een koolmonoxidemelder in uw woning. Controleer de batterijen regelmatig en vervang de melder na een jaar of vijf.
3. Zorg voor voldoende ventilatie in huis: Laat ventilatieroosters open staan en schakel afzuiginstallaties in huis niet uit.

Hoe merkt u een koolmonoxidevergiftiging op?
Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Zoals Fred Verdult (44) uit de Sarphatistraat. "Ben je niet overwerkt of depressief? Dat vroegen mensen om me heen, maar ook de artsen waar ik met mijn toenemende concentratieproblemen en andere klachten kwam", vertelt Fred. "Na een aantal maanden bleek het om een lichte koolmonoxidevergiftiging te gaan doordat mijn gaskachel los stond van de schoorsteeninlaat. Hier heb ik neurologische schade door opgelopen waar ik nog steeds last van heb".

Wat moet u doen bij een koolmonoxidevergiftiging?
1. Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen.
2. Schakel het betreffende toestel uit en sluit de gastoevoer af.
3. Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn.
4. Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.

Unieke aanbieding Feenstra
Kijk voor een controle van uw kachel/geiser + gratis co-melder voor slechts &eur; 10 op www.feenstra.com/koolmonoxide of bel 0900 - 84 39 (10c/m). Reageer snel want OP=OP.

Meer weten?
Kijk voor uitgebreide informatie over koolmonoxide op de website van de GGD.25 juli 2013

Het Javaveer keert weer

Nieuwe pontverbinding: Hamerstraat (en/of Van Hasseltweg) - Azartplein (v.v.).

Javaveer in 2007 Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met de 'Oostveer' tussen het Azartplein in Oost en de Johan van Hasseltweg in Noord. Het verkort de reisduur van veel fietsers en voetgangers en verlicht de druk op overige ponten, dat is het idee. 'In West is het Houthavenveer al jaren een enorm succes. Oost verdient ook een snelle verbinding met Noord', aldus initiatiefnemer Fjodor Molenaar van GroenLinks.

Vanaf 1984 tot september 2007 was er een reguliere pontverbinding tussen CS - Stork - Van Hasseltweg en de kop van het Java-eiland. Per 1 september 2007 werd dit 'Javaveer' opgeheven, omdat het niet meer rendabel zou zijn. In een iets gewijzigde opzet keert deze pont binnenkort dus weer. In eerste instantie op proef, waarschijnlijk vanaf voorjaar 2014, voor de duur van een jaar.

Zie ook: http://amsterdamnoord.groenlinks.nl.
Lees het initiatiefvoorstel hier (pdf).


15 maart 2013

Gratis naar de film in het Filmmuseum met Voedselbankpas

Op het vertoon van een Voedselbank-pas kunnen houders voortaan gratis naar de film in Filmmuseum EYE. Het betreft een inititatief tussen EYE en Voedselbank Cultuur. Houders van een Voedselbank-pas kunnen overdag gratis naar tentoonstellingen of filmvertoningen van het filmmuseum.

EYE filmzaal 1 Voedselbank Cultuur, zo heet het initiatief dat de samenwerking tussen de culturele sector en de voedselhulp regelt, stelt niets anders te doen dan de Voedselbank.
Theater- of filmvertoningen hebben vaak een paar plaatsen die niet verkocht zijn. Op vertoning van de Voedselbank-pas kunnen gebruikers van de voedselhulp kaartjes voor deze plekken krijgen. Sinds vorige week doet Filmmuseum EYE in Amsterdam ook mee aan dit initiatief.

Michiel de Rooij, beleidsmedewerker bij EYE, was degene die met het idee kwam. “De Voedselbank was vorig jaar bezig met dit initiatief met een aantal theaters, waarop ik me afvroeg waarom wij als filmmuseum hier niets mee deden.” Samen met Voedselbank Cultuurbedenker Marc van Warmerdam zette hij het programma op. “Mensen die naar de voedselbank gaan hebben maar weinig geld te besteden. Hierdoor komen ze vaak in een sociaal isolement terecht. Doordat ze nu toch naar onze tentoonstellingen en filmvoorstellingen kunnen, kunnen ze over meer dingen meepraten. Ze krijgen een bredere kijk op de wereld”, aldus beide heren. “De Voedselbank krijgt steeds meer klanten die vanwege de crisis geen geld meer hebben. Het is inmiddels een afspiegeling van de maatschappij. Mensen met alleen een lagere schoolopleiding en professoren staan naast elkaar in de rij voor voedselpakketten. Maar iedereen kan van kunst en cultuur houden. Voedselbank Cultuur is een nieuwe sociale voorziening die zorgt dat mensen met heel weinig geld ook kunnen genieten van een mooie voorstelling of film”, aldus Marc van Warmerdam.

Sinds de verhuizing van EYE naar de locatie aan het IJ trekt het filmmuseum een steeds gevarieerder publiek. “Mensen uit heel Amsterdam komen hier samen. Maar we krijgen ook veel mensen van buiten de stad die hier naar de film gaan. En 17 procent van de geïnteresseerden komt uit het buitenland. Het publiek met een Voedselbank-pas past hier dus prima tussen. Het gaat namelijk om een hele gevarieerde groep mensen, die vaak onder hele verschillende omstandigheden bij de voedselbank terecht zijn gekomen.”

BRON: www.metronieuws.nl

16 december 2012

Kom gezellig twee uurtjes helpen in het Vliegenbos

Op zaterdagmiddag 16 februari 2013 vindt in het Vliegenbos, het oudste en mooiste stadsbos van Amsterdam, weer de traditionele vroege voorjaarsschoonmaak plaats. De stichting W.H. Vliegenbos organiseert die ieder jaar, want vele grote en kleine handen maken licht werk. En in de winter kan er overal in het bos gelopen worden zonder de natuur te verstoren. Dat maakt het tot de ideale periode om zwerfvuil weg te halen. Een paar weken later komt het eerste speenkruid boven de grond en vormen zich tapijten van groene blaadjes en gele bloemen. Dan ligt het bos er, dankzij de schoonmaakactie, weer mooi bij en is het helemaal klaar voor het vroege voorjaar. Kinderen kunnen ook meehelpen en zijn van harte welkom! Mocht u een bakfiets of kruiwagen willen meenemen, dan is dat handig om grotere stukken afval te vervoeren naar de ophaalplekken.
Aanmelden graag via vliegenbos@gmail.com. U wordt dan geïnformeerd als de actie naar een andere dag verzet wordt. Bijvoorbeeld als er te veel sneeuw ligt. Voor koffie/thee en een gezamelijk drankje na afloop zorgt de stichting. Scouting Wartburg stelt ook dit jaar het (nieuwe) clubhuis beschikbaar als ontmoetingsplek. De koffie en thee staan daar klaar vanaf 13.30 uur. Ingang via het paadje achter de haringstal bij het oude schoolgebouw van het Bredero Beroepscollege aan de Meeuwenlaan. Er wordt gewerkt van 14 uur tot uiterlijk 16 uur. Daarna praten en borrelen we gezellig na in het clubhuis van de scouting.

Bekijk hieronder een filmpje van de schoonmaakactie in 2011, gemaakt door Peter Smith.20 oktober 2012

Lichtjuweel in Vogeldorp

Bewoners in Vogeldorp krijgen binnenkort bezoek van fotograaf Jan van den Horn die in de Zamenhofstraat zijn atelier heeft. Van hen Horn heeft het plan opgevat om samen met de bewoners van Vogeldorp, leerlingen van de Rosaschool en de Kinderboom, jonge bibliotheekleden en kinderen die op 11 november 's middags naar Museum De Noord komen het project uit te voeren.

Alles draait om het lichtfeest van Sint Maarten, wanneer kinderen langs de deuren gaan met lampionnen om lekkers op te halen.
De bewoners van Vogeldorp wordt de komende weken gevraagd om gedurende ongeveer tien dagen een foto in een lichtbakje voor hun raam neer te zetten, zodat iedereen die langsloopt ze kan zien. Op die manier verandert de wijk in een sprookjesachtige wandeltentoonstelling.

Op zondagavond 11 november worden de kinderen uitgenodigd om vanuit Museum De Noord in een optocht met zelfgemaakte lampionnen achter de enige echte IJsprinses aan te lopen, door Vogeldorp.
Vooraf leren kinderen in workshops op de twee scholen, in bibliotheek Hagedoornplein en in museum De Noord van afvalmaterialen als petflesjes, rietjes en restjes wol de mooiste lampionnen maken. Lijmlab, het samenwerkingsverband van beeldend kunstenaars Marieke Hunze en Brenda Jonker, verzorgt de workshops.

Het fotoproject wordt op zondag 11 november feestelijk geopend door een echte professor uit Leiden: Jos van den Broek, natuurliefhebber, strandjutter en fotograaf.


4 oktober 2012

Geen nieuws, goed nieuws

Hoera! In verband met Vogeldorp al driekwart jaar geen 'nieuws'. En vandaar, op deze plaats, een beetje tijd en ruimte voor wat vermaak en/of verdieping van een ander kaliber. Hieronder een veelbekeken, geroemd en ook tijdloos filmpje. Voor de (mogelijk aanstaande) hondenliefhebbers onder u.Oudere nieuwsberichten lezen? Ga naar het nieuwsarchief.